SEC maakt zich zorgen over de populariteit van Non-GAAP kengetallen

Inmiddels gebruikt bijna 2/3 van de ondernemingen in de Dow Jones non-GAAP earnings-per-share kengetallen als EBITDA. Gaat dat niet te ver? vraagt de SEC zich af.
Vorige maand al zei voorzitter Mary Jo White tijdens een bijeenkomst van de U.S. Chamber of Commerce dat “zij niet blij was met de populariteit van die kengetallen” – die zouden beleggers en analisten maar in verwarring kunnen brengen.
 
Het gaat om het berkeken en gebruiken van maatstaven als EBIT, EBITDA en ‘free cash flow’, geen van alle erkend door US GAAP. Misschien geven dergelijke kengetallen wel nuttige informatie, aldus de SEC, maar niet voor niets kwam Deloitte onlangs nog met een rapport “Top 10 Questions to Ask When Using a Non-GAAP Measure,”  om nog eens duidelijk uit te leggen hoe je dergelijke KPI’s wel en niet gebruikt, als je volgens GAAP rapporteert. 
 
Er zijn nogal wat verschillen tussen de berekeningen van GAAP en non-Gaap cijfers. En non-Gaap resultaten openbaar maken mag, maar bij de formele rapportages heb je je te houden aan wat US GAAP voorschrijft. 
SEC chief accountant James Schnurr  zei onlangs ook dat “non-GAAP cijfers hoogstens als aanvulling mogen worden gebruikt, nooit als vervanging!”
 
Gerelateerde artikelen